Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti

Ste že naleteli na zastoj oziroma nesrečo na hitri cesti ali avtocesti? Znate previlno ukrepati, se pravilno razvrstiti, ter tako omogočiti intervencijskim službam lažjo pot na mesto nesreče?

 

Zelo pomembno je, da se zavedamo kako pomembna je razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti ali hitri cesti, saj pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil.

PRAVILO O RAZVRŠČANJU VOZIL?

Pravilo o razvrščanju vozil govori o tem, da se morajo vozila na voznem pasu razvrstiti skrajno desno do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Vir: Delo.si

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe…).

STE VEDELI?

S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do  ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov.

KAJ PA ČE SE NE RAZVRSTIM KOT BI SE MORAL?

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti in hitri cesti je 200 evrov, torej še eden v vrsti razlogov, zakaj se razvrstiti kot velevajo pravila.

ZA KONEC PA ŠE VIDEO PRAVILNEGA RAZVRŠČANJA.