Mladina

Dobro poznan rek, da na mladih svet stoji, velja tudi v gasilskih organizacijah, zato se PGD Bistrica pri Tržiču aktivno posveča vzgoji gasilske mladine, saj so le oni tisti, ki bodo nasledili trenutne operativne člane in varovali življenja in premoženje v prihodnjih desetletjih.

Da bodo bodoči operativci še boljši v reševanju in pomoči ljudem v stiski, kot so zdajšnji gasilci, se že v pionirskih in mladinskih vrstah učijo vrednot, ki odlikujejo dobrega gasilca, kot so npr. tovarištvo, medsebojna pomoč, taktično razmišljanje, … Ker se tudi tehnika, ki jo gasilci uporabljajo pri svojem delu, spreminja in nadgrajuje iz dneva v dan, se veliko časa posveča tudi spoznavanju orodja in opreme, ki se nahaja v društvenih gasilskih vozilih.

Časi enostavnih motornih črpalk, na katere so priklopljene cevi z ročnikom, so preteklost. Danes je gasilska oprema in posredovanje pri reševanju že na tako visokem tehničnem in taktičnem nivoju, da mora imeti gasilec dobro osnovno znanje, preden vstopi v operativno enoto. To znanje mladinci pridobijo v društvenem Mladinskem krožku. V Mladinski krožek se lahko vpišejo otroci, stari od 6 do 17 let. Vsako leto se vpiše med 20 in 30 otrok, ki redno obiskujejo vaje, tekmovanja in ostale dogodke. Najbolj vztrajni mladinci s 16 leti napredujejo v čin pripravnika, ko se tudi začnejo postopoma vključevati v delovanje operativne enote gasilskega društva. Z dopolnjenimi 18 leti in opravljenim tečajem za operativnega gasilca pa postane polnopravni član operativne enote in je že v pripravljenosti 24 ur na dan, da prihiti na pomoč sokrajanom v težavah.
V Mladinski krožek se lahko otroci včlanijo preko celega leta, udeležbo pa lahko uveljavljajo tudi kot izvenšolske dejavnosti v osnovnih oz. srednjih šolah. Redne vaje potekajo enkrat tedensko skozi celo šolsko leto, pred tekmovanji oz. drugimi pomembnejšimi dogodki pa še kakšen dodatni dan.

V Mladinski krožek se lahko otroci včlanijo preko celega leta, udeležbo pa lahko uveljavljajo tudi kot izvenšolske dejavnosti v osnovnih oz. srednjih šolah. Redne vaje potekajo enkrat tedensko skozi celo šolsko leto, pred tekmovanji oz. drugimi pomembnejšimi dogodki pa še kakšen dodatni dan.

V krožku se uči o osnovah delovanja gasilstva, uporabi gasilskega orodja in opreme, taktiki reševanja ter o ostalih gasilskih znanjih, ki jih mora poznati vsak dober gasilec. Naučeno se nato preizkusi na različnih vajah v gasilskem domu, ob lepem vremenu pa  tudi v naravi, kjer se lahko uporabljajo različne vodne armature in se izvaja mokre vaje.

Člani Mladinskega krožka se udeležujejo tudi gasilskih tekmovanj, kjer se preverja pridobljeno znanje o gasilstvu in tudi kondicijska pripravljenost tekmovalcev. Društvene ekipe se lahko pohvalijo z vrsto osvojenih pokalov in priznanj, saj ne mine občinsko tekmovanje, ko se ne bi uvrstili na vrh kakšne od tekmovalnih kategorij.

Za veselo vzdušje je v Mladinskem krožku poskrbljeno z raznimi aktivnimi gasilskimi igrami ter zabavami nekajkrat na leto (novo leto, zaključek šolskega leta, posebne priložnosti, …). Enkrat na leto se člani krožka odpeljejo tudi na enodnevni kopalni izlet v eno od slovenskih kopališč in na tedensko letovanje na morje.

Če imate kakršno koli vprašanje glede krožka pišite na: [email protected]

Kogar gasilstvo zanima je lepo vabljen.

Mentor mladine,
Miha Trplan