Mladina

Dobro poznan rek, da na mladih svet stoji, velja tudi v gasilskih organizacijah, zato se v PGD Bistrica pri Tržiču aktivno posvečamo vzgoji gasilske mladine, saj so le oni tisti, ki bodo nasledili nas trenutne operativne člane in varovali naša življenja in premoženje v prihodnjih desetletjih.

Da bodo bodoči operativci še boljši v reševanju in pomoči ljudem v stiski, kot smo sedaj mi, jih že v pionirskih in mladinskih vrstah učimo vrednot, ki odlikujejo dobrega gasilca, kot so npr. tovarištvo, medsebojna pomoč, taktično razmišljanje… Ker pa se tudi tehnika, katero gasilci uporabljamo pri svojem delu, spreminja in nadgrajuje iz dneva v dan, posvečamo veliko časa tudi spoznavanju orodja in opreme, ki se nahaja v naših gasilskih vozilih.

Časi enostavnih motornih črpalk na katere so priklopljene cevi z ročnikom katerega drži gasilec in šprica skozi okno goreče hiše so preteklost. Danes je gasilska oprema in posredovanje pri reševanju že na tako visokem tehničnem in taktičnem nivoju, da mora imeti gasilec dobro osnovno znanje preden vstopi v operativno enoto. To znanje mladinci pridobijo v našem Mladinskem krožku.

V naš Mladinski krožek se lahko vpišejo otroci od 6 do 17 let. Vsako leto imamo vpisanih cca. 20 – 30 otrok, ki redno obiskujejo vaje, tekmovanja in ostale dogodke. Najbolj vztrajni mladinci s 16 leti napredujejo v čin pripravnika, ko se tudi začnejo postopoma vključevati v delovanje operativne enote našega gasilskega društva. Z dopolnjenimi 18 leti pa pripravnik postane polnopravni član operativne enote in je že v pripravljenosti 24 ur na dan, da prihiti na pomoč sokrajanom v težavah.Vsi otroci in mladinci stari od 6 do 17 let, se nam lahko pridružite vsak ponedeljek ob 18h v prostorih našega društva. V Mladinski krožek se lahko včlanite celo leto, udeležbo pa lahko uveljavljate tudi kot izvenšolske dejavnosti v osnovnih oz. srednjih šolah. Redne vaje imamo enkrat tedensko skozi celo šolsko leto, pred tekmovanji oz. drugimi pomembnejšimi dogodki pa se dobimo še kakšen dodatni dan.

V krožku se učimo o osnovah delovanja gasilstva, uporabi gasilskega orodja in opreme, taktiki reševanja ter o ostalih gasilskih znanjih, katera mora poznati vsak dober gasilec. Kar se naučimo nato preizkusimo na različnih vajah v našem gasilskem domu, ob lepem vremenu pa se zapeljemo v naravo, kjer lahko uporabljamo različne vodne armature in izvajamo mokre vaje.Udeležujemo se tudi gasilskih tekmovanj, kjer preverjamo pridobljeno znanje o gasilstvu ter tudi kondicijsko pripravljenost tekmovalcev. Naše ekipe se lahko pohvalijo z vrsto osvojenih pokalov in priznanj, saj ne mine občinsko tekmovanje, ko se ne bi uvrstili na vrh kakšne od tekmovalnih kategorij.Za veselo vzdušje pa v Mladinskem krožku poskrbimo z raznimi aktivnimi gasilskimi igrami ter zabavami nekajkrat na leto (novo leto, zaključek šolskega leta, posebne priložnosti, …). Ob vročih poletnih dneh imamo vaje “špricanja vsepovprek”, pozimi pa se večkrat odpravimo na nočno sankanje in šlaufanje po bližnjih hribčkih (če je sneg je še posebno fajn :)). Enkrat na leto gremo tudi na enodnevni kopalni izlet v eno od slovenskih kopališč, in na tedensko letovanje na morje.Če imate kakršno koli vprašanje glede krožka pišite na: [email protected]

Kogar gasilstvo zanima je lepo vabljen.

Mentor mladine,
Miha Trplan