V sredo, 5.6.2024, smo bili ob 14:46 obveščeni o požaru na strehi osnovne šole v Bistrici pri Tržiču.

Ob prihodu na kraj intervencije se je iz slemena strehe vil rjav dim. Pred našim prihodom se je iz šole evakuiralo 48 oseb, ki so bile v času nastanka požara v objektu. Po prihodu na kraj smo z enim delom ekipe pričeli s pregledovanjem in gašenjem v notranjosti šole preko dostopa na podstrešni del stavbe. Drugi del ekipe je pričel z odpiranjem in gašenjem strehe, ki je bila pokrita s pločevino, ter drugim delom strehe, ki je predstavljal še večji izziv, ker je imel čez primarno kritino nameščeno še sončno elektrarno. Že tako vroč in sončen dan je bil še težji, saj je poleg visokih temperatur, ki so se ustvarjale zaradi tlenja pod kritino, predstavljal velik izziv tudi toplotni napor pri delu gasilcev. Zaradi težkih pogojev dela in velikega telesnega napora za gasilce, smo zaradi dodatne pomoči, predvsem v obliki nosilcev IDA, aktivirali celotno GZ Tržič. Dodatno pomoč smo prejeli tudi s strani poklicne enote GARS Kranj v obliki tehnike in moštva, ter prostovoljnih gasilcev GZ MOK, GZ Radovljica ter GZ Naklo v obliki dodatnega moštva. V nadaljevanju intervencije smo pričeli z odkrivanjem pločevinaste kritine in odstranjevanjem panelov sončne elektrarne v velikosti približno 600 kvadratnih metrov. Intervencija se je zavlekla pozno v noč, naša enota je kot zadnja z vsemi 34 sodelujočimi gasilci zaključila z delom nekaj po 23. uri. Preko celotne noči smo nato v mešani ekipi celotne GZ Tržič opravljali požarno stražo in pregledovali požarišče. Zjutraj se je naše delo nadaljevalo s pomočjo pri sanaciji, kjer smo črpali vodo iz učilnic, ki se je nabrala od gašenja dan pred tem.

Statistka opravljenega dela:
Velikost pogorišča: cca 600 kvadratnih metrov strehe od tega 300 kvadratnih metrov sončne elektrarne
Število sodelujočih gasilcev: 228 (od tega več kot 200 prostovoljnih gasilcev)
Število vozil: 50 vozil od tega dve avto lestvi in trije priklopniki
Število napolnjenih tlačnih posod: 166

Sodelujoče gasilske enote: 21 prostovoljnih gasilskih društev in ena poklicna enota
Druge sodelujoče enote: Ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), Policija, Civilna zaščita, Reševalna služba ZD Tržič

Iz srca hvala vsem sodelujočim gasilkam in gasilcem za požrtvovalno pomoč in opravljeno delo. Zopet smo dokazali, da sodelovanje ne pozna meja. Hvala tudi vodstvu Osnovne šole Bistrica, Občini Tržič, Reševalni službi ZD Tržič in štabu Civilne zaščite Tržič, ki so nudili logistično in drugo podporo pri našem delu. Velik hvala tudi vsem prostovoljcem, ki ste tekom našega posredovanja prinašali pijačo, hrano, kavo,… Res vas je bilo veliko in hvala vsakemu posebej za vašo pomoč!