Prazniki so čas veselja, topline in prijateljstva. To je čas, ki ga največkrat preživimo v zavetju svojega doma in se spominjamo lepih trenutkov, prijateljev in družine. Za mnoge od nas ni pravega decembrskega vzdušja brez prazničnega okrasja. A prav ti okraski so lahko krivi za nastanek požara. Da se praznovanje ne bi končalo tragično, moramo tudi med prazniki poskrbeti za požarno varnost. Pri načrtovanju okrasitve doma naj bo varnost vedno na prvem mestu. Dovolj je že trenutek nepazljivosti in prazniki se lahko spremenijo v tragedijo.

Preprosti nasveti za boljšo požarno varnost med prazniki

Pri nakupu naravne smreke preverimo, če je sveža. Kasneje naj ima vedno dovolj vode, saj suha predstavlja večjo nevarnost za nastanek požara. Če se odločimo za nakup umetne smreke, priporočamo nakup takšne, ki je narejena iz težko gorljive snovi. Stoji naj vsaj meter od ognja ali vira toplote.

Za okrasitev doma ali smreke priporočamo nakup okraskov, narejenih iz težko gorljivih snovi. Lučke naj bodo narejene po ustreznem standardu, uporabljajmo pa jih po navodilu proizvajalca. Kratek stik lahko povzroči požar, zato pred namestitvijo lučk preglejmo kable. Preden odidemo od doma ali gremo spat, izklopimo vse lučke in pogasimo sveče.

Sveče postavimo na trdno, ravno in negorljivo površino, nikoli pa naj ne gorijo brez nadzora. Gorečih sveč ne postavljajmo na prepih, v bližino gorljivih snovi ali naprav, ki oddajajo toploto. Postavimo jih tako, da jih ne morejo doseči otroci ali živali. Sveče nikoli ne ugašajmo s pihanjem v plamen ali s tekočino, raje uporabimo zvonček za gašenje.

Kaj storimo, če zagori?

Manjši požar najprej poskusite pogasiti sami. Če vam to ne uspe, čimprej pokličite na številko 112!